Μελετάμε τις ακραίες απόψεις και συμπεριφορές σε συνθήκες διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και διαρκών «κρίσεων»

 

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη οδεύουν, σε συνθήκες μεταδημοκρατίας και συνεχούς κρίσης, στην αναβίωση ακραίων απόψεων και μορφών συμπεριφοράς στην καθημερινότητα. Οι πολίτες απομακρύνονται από την άσκηση πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι μέρος της δημοκρατίας σε μια συνθήκη έλλειψης εμπιστοσύνης σε θεσμούς, σε καχυποψία και θεωρίες συνομωσίας και αναζητούν λύσεις μέσα από μεσσιανικούς ηγέτες και τεχνοκράτες της πολιτικής που θα επαναφέρουν την τάξη στην καθημερινότητα».

«Βιώνοντας τον κόσμο, φυσικό και κοινωνικό, ως ένα επικίνδυνο και άγριο περιβάλλον όπου κυριαρχεί το δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), οι πολίτες πλοηγούνται στην καθημερινότητα εκφράζοντας ακραίες απόψεις ως φυσιολογικές και συμπεριφερόμενοι με ακραία αγριότητα όπως φάνηκε είτε με την ανεκδιήγητη απαγωγή μεταναστών στον Έβρο είτε με την ακραία βάναυση συμπεριφορά του ναυτικού που έριξε στη θάλασσα επιβάτη με θανάσιμη εξέλιξη».

Το Πάντειο έχει αναλάβει την διοικητική διαχείριση ενός προγράμματος συνολικού ύψους 3,16 εκατ. Ευρώ που χρηματοδοτεί ο Ορίζοντας-Ευρώπη. Στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα με την ονομασία OppAttune συνεργάζονται 17 εταίροι υπό την καθοδήγηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου (με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθ. Kesi Mahendran). Σε αυτό συμμετέχει το εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Ξένιας Χρυσοχόου.

Στόχος είναι η κατανόηση γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε πόλωση απόψεων και συμπεριφορών όπως στην περίπτωση εκλογών, δημοψηφισμάτων, στη διαχείριση ακραίων καταστάσεων και κρίσεων (οικονομική, μεταναστευτική, καταστροφών) καθώς και η διαμόρφωση εργαλείων για να διευκολυνθεί η δημοκρατική αντιπαράθεση στην καθημερινότητα

«με το πρόγραμμα στοχεύουμε να διερευνήσουμε μεταξύ άλλων τους κοινωνιο-ψυχολογικούς παράγοντες που επιτρέπουν ή εμποδίζουν την εκδήλωση τέτοιων απόψεων και συμπεριφορών και εντέλει να συμβάλλουμε στην ανάδειξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος».

Το πρόγραμμα OppAttune συνδυάζει μια διεπιστημονική ομάδα από τα πεδία της ψυχολογίας, των σπουδών επικοινωνίας, της ανθρωπολογίας, της πολιτικής επιστήμης όπως και τη συμβολή πρώην κυβερνητικών αναλυτών για τη μελέτη του εξτρεμισμού και του τρόπου που η πολιτική και η κοινή γνώμη διαπλέκονται.

Το OppAttune απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβανομένων παιδιών και νέων, σε διαμορφωτές κοινής γνώμης που ενδιαφέρονται για το δημοκρατικό γίγνεσθαι, σε πολιτικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Καθ. Ξένια Χρυσοχόου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), τον Δρ. Δημήτρη Μπάρκα (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) και τον Αντώνη Δημάκη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), Ακολουθήστε μας twitter: @SocPol_PsyLab

Οι εταίροι είναι: The Open University (OU) UK Επιστημονικός συντονιστής) (Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) Greece – (Διοικητικός Συντονιστής); Glasgow Caledonian University (GCU) UK; American University in Paris (AUP) France; Malmö University (MAU) Sweden; Cultures Interactive (CI) Germany; Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (OEAW) Austria; ); Universita Ta Malta (UoM) Malta; Özyeğin University (OzU) Turkey; Istanbul Bilgi Universitesi (Bilgi) Turkey; University of Cyprus (UCY) Cyprus; Institut Jozef Stefan (JSI) Slovenia; Universidade De Coimbra (UC) Portugal; International Security Affairs Centre (ISAC) Serbia; Kosovar Centre for Security Studies (KCSS) Kosovo; Hammurabi Human Rights Organization (HHRO) Iraq and the PRONI Center (PRONI) Bosnia and Herzegovina.

 

Contact

Panteion University of Social & Political Sciences

136 Syngrou Av., Athens 176 71 Greece

click on map opens in Google maps